Writing begins with an appetite to discover my self-respect. To redeem the day. So the day does not go down in debt.”

— Leonard Cohen

NIKOS PAPADOGIORGOS

Ο Νίκος Παπαδογιώργος είναι βραβευμένος συνθέτης - Β΄ βραβείο στους Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 2013) – ενορχηστρωτής και πιανίστας.

Ως συνθέτης έχει γράψει μουσική για εικόνα (ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους, διαφημιστικά σποτ, εταιρικά videos κ.ά.), μουσική για θέατρο, για μουσικά παραμύθια καθώς και για CDs που συνοδεύουν εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά, μουσική για δημόσια events, έργα για πιάνο κ.ά.

Το 2012 άρχισε να εστιάζει στην φόρμα του τραγουδιού δουλεύοντας σε βάθος για την σύνθεση τραγουδιών στα οποία παντρεύονται δημιουργικά η Ελληνική και, ευρύτερα, μεσογειακή μελωδική παράδοση με την αρμονία της Δυτικοευρωπαϊκής μουσικής (κλασικής και τζαζ). Καρπός αυτής της εργασίας είναι ένας σεβαστός αριθμός τραγουδιών, εννέα εκ των οποίων αποτέλεσαν το υλικό του πρώτου του προσωπικού δίσκου με τίτλο “Σταυροδρόμι”, ο οποίος εκδόθηκε το 2017.

Το 2015 και το 2016 έγραψε μουσική για τα projects που διοργάνωσε το Ελληνικό Σχέδιο, σε συνεργασία με την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, “Νέοι συνθέτες μελοποιούν Έλληνες ποιητές” και “Μύθοι του κόσμου γίνονται τραγούδια για παιδιά”, ενώ τραγούδια του έδωσαν το έναυσμα για την γέννηση των μουσικοθεατρικών παραστάσεων “16 Καθρέφτες” και “Η Αρχή χωρίς το Τέλος”, που παρουσιάστηκαν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Μάιος 2016 και Ιανουάριος 2017).

Ως ενορχηστρωτής έχει συνεργαστεί με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, με πολλά μικρότερα σύνολα αλλά και διάφορους τραγουδοποιούς που του εμπιστεύτηκαν την ενορχήστρωση των τραγουδιών τους.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 ηχογράφησε επιλογή συνθέσεών του για την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, έπειτα από πρόσκληση των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής, κ. Γιώργου Αραβίδη.

Τα τελευταία χρόνια εστιάζει ιδιαίτερα στην μελοποίηση αγγλόφωνης και ελληνικής ποίησης της περιόδου 1850-1950 (T. S. Eliot, W. B. Yates, G. M. Hopkins, G. Mistral, Γ. Βιζυηνός κ.ά.). Ο καρπός αυτής της εργασίας θα αποτελέσει το υλικό της δεύτερης προσωπικής του δισκογραφικής δουλειάς, η οποία προγραμματίζεται να εκδοθεί στο άμεσο μέλλον.

TRAILERS

LIVE VIDEOS

STUDIO RECORDINGS

PRESS PHOTOS

CONTACT NIKOS